El Clásico revisited

I aften løber Real Madrid og FC Barcelona på banen til deres 227. opgør, et opgør der altid er garant for spænding, godt spil, spektakulære mål, larm fra tilskuerpladserne og i de senere år, tvivlsomme dommerkendelser. I de seneste 6 år har FC Barcelona haft overtaget, pænt personificeret ved den velkendte tiki-taka spillestil, som Pep Guardiola finpudsede i en årrække og skabte et nærmest uovervindeligt dynasti. Spillestillen så egentlig dagens lys hos Ajax Amsterdam i 1970’erne, hvor Rinus Michels var hjernen bag fra trænerbænken og Johan Cruyff var spillets kraftigste eksponent på banen. Årtier senere skiftede Johan Cruyff spillertrøjen ud med et nypresset jakkesæt, og var nu selv hjernen bag FC Barcelonas revolutionerende ‘Dream Team’, der viderførte Rinus Michels tanker om total fodbold på fornemmeste vis. Sidenhen er den hollandske total fodbold blevet forenet med spansk teknik og elegance, noget vi i dag kender fra det spanske landshold og førnævnte FC Barcelona – kaldet tiki-taka. Efter mange år, hvor spillestilen har efterladt publikum i benovelse, fans henrykte og modstandere dybt frustrerede, begynder lakken så småt at krakelere. Det tyske boom, med en direkte, hurtig og omstillingsparat stil, har virkelig vist vejen frem mod hold der praktiserer tiki-taka. Hvem husker ikke den spanske nedslagtning i sidste års CL semifinaler? Med til historien hører selvfølgelig også, at spillerne på bl.a. FC Barcelonas hold bliver ældre, ja nogen af kulturbærerne stopper endda til sommer (Carles Puyol og Víctor Valdés), og Pep Guardiola er blevet en prominent del af det tyske boom (red. træner hos Bayern München), hvilket selvsagt har efterladt et kæmpehul i den engang uigennemtrængelige rustning.

I aften er det ikke et normalt La Liga opgør, men Copa del Rey finalen. En direkte duel over én kamp om det eftertragtede trofæ. I England er f.eks. FA Cuppen en meget eftertragtet pokal, som selv de store hold vil gå gennem ild og vand for at vinde, hvorimod cup-turneringen i Danmark ikke er opprioriteret på samme måde. Et sted mellem disse to yderpunkter, finder vi Copa del Rey trofæets indlejret prestige. Når det er sagt, så er mit bud, at normal logik ophæves, mest af alt fordi kombattanterne er arvefjenderne fra Real Madrid og FC Barcelona. Catalonierne går ind til kampen med to kæmpe skuffelser i bagagen indenfor én uge. Først røg de ud af CL turneringen, derefter tabte de i ligaen og kan nu ikke selv afgøre mesterskabet. Kongesønnerne gik videre i CL med hiv og sving, og ligger lige bag Atletico Madrid i ligaen (red. der dog har den fordel, at deres indbyrdes regnskab er bedst). Med dette in mente, må Real Madrid anses for værende små favoritter, men så let er det ikke! Som jeg skrev ovenfor, så har FC Barcelona haft det klare overtag i de seneste par år, alene i årets La Liga har de vundet begge indbyrdes opgør. Det første opgør på Camp Nou vandt de en klar 1-0 sejr, dog var Real Madrid stadig i en opbygningsfase, hvor Carlo Ancelottis spilsystem ikke helt var integreret. Ydermere startede Gareth Bale på banen, selvom han slet ikke var i kampform, og Sergio Ramos skulle fejlagtigt agere bølgebryder på den defensive midtbane – dispositioner der ikke er plads til i disse højspændte kampe. I den modsatte kamp på Santiago Bernabeu var Real Madrid foran og spilstyrende lige indtil det 66. minut, hvor Neymar viste sine udsøgte evner indenfor skuespilsfaget – rødt kort til Sergio Ramos og straffespark (se videoen herunder). Reelt set blev dette det kampafgørende øjeblik, for herefter havde FC Barcelona rigeligt plads til deres småspil (red. det afgørende mål blev dog sat ind på endnu et noget tyndt straffespark). Det jeg prøver, at anskueliggøre her er, at FC Barcelona må have det psykologiske overtag. De må simpelthen have en tyrkertro af en anden verden, når de går ind til disse arvefjende opgør.

Det kræver ikke den store forhåndskendskab til disse to spanske giganter for at vide, at startopstillingerne bliver spækket med store stjerner. Alligevel ser det ikke ud til, at nogen af holdene kan starte i fornemmeste opstilling. FC Barcelona kæmper med at få Piqué, Bartra og Puyol klar til kamp. Tre spillere der normalt figurerer i forsvaret, så situationen må siges at have en vis alvor. Real Madrid har Jesé og Khedira langtidsskadet, Arbeloa kommer ikke i aktion de næste par uge og Marcelo er ligeledes, med sikkerhed, meldt ude, men det store spørgsmål i de spanske aviser er om Cristiano Ronaldo når at blive klar. De seneste rygter indikerer, at han ikke er med.

Som tidligere skrevet, bliver dette deres 227. kamp i en af de officielle turneringer og Real Madrid har vundet 90 af de tidligere opgør, med 88 sejre til FC Barcelona og 48 opgør er endt uden en vinder. Kampen skal spilles på Valencias stolte hjemmebane: Mestalla. Et stadion der er kendt for sin altid festlige kulisse og meget stejle terrasser, noget der efter sigende giver et voldsomt lyd-inferno for aktørerne på banen. Jeg vil sidde klar kl. 21.30 i aften og heppe på de kongehvide drenge, i håbet om en gentagelse af Copa del Rey triumfen fra 2011 mod selvsamme modstander. God kamp!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s