Melankolien er der stadig

I 2010 takkede a-ha af efter 25 år med melankolsk popmusik fra de norske fjelde. De kan se tilbage på en flot karriere, hvor omverdenen desværre mest husker dem for ‘Take on Me’, dette selvom de har rigtig mange fine sange i deres bagkatalog. Alt i alt nåede de at udgive 9 albums (4 top 10 albums i England) og lavet et hav af hitsingler (har været nr. 1 i USA og England med to forskellige sange). Midt i 1990’erne gik bandets tre medlemmer hver til sit. Dette gav os et engelssproget soloudspil fra Morten Harket (‘Wild Seed’ fra 1995) og Paul Waaktaar dannede rockgruppen Savoy med sin kone Lauren. På dette tidspunkt var der snak i krogene om, at interne stridigheder var grunden til deres split, noget der delvist blev underbygget med Savoy sangen ‘Daylight’s Wasting’, hvor Paul synger følgende to vers:

I had a band of certain fame
“The brownstone walk ups”, was our name
Singer was fair but got it wrong
He never did justice to my songs

He did more for me and that’s a fact
When he went and stabbed me in the back
So, I’ve gotta do now, don’t you know?
What I should have done five years ago

Et par år efter så det dog ud til, at de to kamphaner havde lagt tidligere tiders stridigheder bag sig, da a-ha gik på scenen ved Nobelprisuddelingen i 1998 og spillede en flot tidlig version af ‘Summer Moved On’. De lignede i sandhed et band, der godt kunne tage en tørn til.

Dette blev startskudet på et succesfuldt comeback, der tilvejebragte 4 albums og 2 livealbums og 2 Greatest hits. Det tyske marked tog imod dem med kyshånd og selv englænderne (hvor de ellers var gledet ud i glemslen) tog dem til sig igen. Man kan trygt sige, at de sidste 10 år af bandets levetid blev en lang smuk svanesang, helt frem til svanens død d. 4. December 2010. I dag har de tre tidligere medlemmer af a-ha travlt med deres egne projekter: Magne Furuholmen (keyboard) er kunstner, har udgivet plader i eget navn og er medlem af supergruppen Apparatjik, Paul Waaktaar (guitar) er stadig aktiv i Savoy og udgav sidste år første gang musik i eget navn (hør udspillet ‘Manmade Lake’ her) og Morten Harket har med jævne mellemrum udgivet solemateriale i eget navn.

Det er sidstnævnte jeg vil fremhæve her, ikke fordi han var den letgenkendelige stemme fra a-ha, men fordi han i morgen udgiver sin 4. engelsprogede plade (6. i alt). I min bog har han en del at revanchere efter sidste udgivelse ‘Out of My Hands’ (2012), der var en meget letbenet sag – mindede mest om en produktion designet til kommerciel radio. Dette var en stor skam, da hans udgivelser ellers har bevæget sig i et sagtmodigt og melankolsk univers, der klæder hans aldrende stemme. ‘Letters from Egypt’ (2008) var en ujævn affære, men tro mod billedet af en tidligere pop-prins, der finder sin indre ro med en akustisk guitar og meningsfyldte tekster. At dømme ud fra de to første sange, der er sluppet ud fra det nye album ‘Brother’, så har han fundet tilbage til netop den vej. Det er en vej han betrådte første gang med det fremragende album ‘Wild Seed’ og er den vej, hvor han virker mest oprigtig. 2. singlen fra ‘Brother’ er titelnummeret, og det er af den slags sange, der vinder rigtig meget ved et eller flere genhør.

Den gode Morten Harket er stadig en af de sidste 30 års største pop sangere, men som solo kunstner har han haft svært ved, at finde det rette fodfæste. I a-ha kunne han læne sig op af Paul Waaktaar og Magne Furuholmens tæft for flotte og melankolske pop sange, der som oftest klædte hans ivrige vokal ypperligt. Personligt håber jeg, at den nye skive tillader at hans stemme får vinger. Det fortjener den. Om ikke andet, så lader det til at den vindombruste melankoli ikke længere er sat på orkanstyrke, men snare på ‘let rusken i egetræet’. Noget der lyder som er det, det helt rigtige valg for en ikke kun aldrende kunstner, men aldrende stemme. Jeg glæder mig meget til i morgen, hvor ‘Brother’ rammer din lokale pladepusher, streamingtjeneste og iTunes.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s