Waiting for the BANG

Alejandro Jodorowsky er et unikum, en multi-kunstner, en stor personlighed med et komplekst ouvre af kulturprodukter bag sig. Hans første berøring med berømmelse kom med udgivelsen af El Topo, en syret eksistentiel western, der bl.a. fangede John Lennons opmærksomhed. Filmen blev en fast bestanddel af The Elgins Midnight Movie program i mange måneder (publikum yndede at tage syre eller ryge en joint inden forestillingen for, at komme i sansernes vold). John Lennons fascination for El Topo var den direkte årsag til, at Jodorowsky fik finanseret sin næste film, den ligeså syrede The Holy Mountain. Disse to film står for eftertiden, som måske hans mest sete, analyserede og positivt modtagede værker (red. jeg undervurderer nok Santa Sangre en kende her) – og med rette. Hvad der ikke er mange der ved er, at Jodorowsky herefter arbejdede på en filmatisering af Frank Herberts kult roman Dune – og dette lang tid før David Lynch udkom med sin vision for selvsamme roman (red. 1984).

Jodorowskys mislykkede forsøg på, at genskabe Herberts mytiske Science Fiction univers på film, er nu blevet lavet til en dokumentar. Her bliver hele den forunderlige rejse, fra storladne idéer til kuldsejlede drømme, fortalt af hovedpersonen selv. Vi har også med en vision for Dune at gøre, der ville have trukket på navne som Peter Gabriel og Pink Floyd til lydsiden, H.R. Giger og Jean Giraud (Mœbius) til at kreere kostumer og sets, Salvador Dalí, Orson Welles og Gloria Swanson som bærende skuespillere. Større og mere ambitiøst kunne det simpelthen ikke blive i 1975! Desværre faldt det hele på gulvet med et budget der blev sprængt til atomer, og ingen villige investorer der kunne rede projektet.

Hvornår vi får muligheden for, at se dokumentaren Jodorowsky’s Dune i de danske biografer (udover ved CPH:DOX i 2013) vides i skrivende stund ikke. Én ting er dog sikkert, jeg vil være at finde på syvende række midtfor, når eller hvis filmen kommer i dansk biograf distribution.

 

One thought on “Waiting for the BANG

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s