Trædemøllen

Hvad er arbejde andet end en menneskeskabt konstruktion for merværdi, værdiforøgelse, meningsskabende aktivitet og værdisat aktivitet? Vores medsammensvorende arter på denne grønne jord har ikke samme tilgang til arbejde. Hver især af de millioner af arter, gør præcist det der er nødvendigt for overlevelse; forråd til vinteren, jagt for her-og-nu konsumption, hulebygning osv. Listen over forskelligartet aktivitet er lang, men fællesnævneren er overlevelse. Hvad er det så der gør, at vi mennesker har en mere differentieret og kompleks tilgang?

Det lette svar er, at vi har gennemgået en accelereret evolutionsproces, hvor det omkringliggende samfund hele tiden øger kravet til det enkelte individ for produktion (også kaldet arbejde). Vi er over 7 milliarder mennesker, der alle kan yde (i større eller mindre grad) til vores fælles produktion. Dog er virkeligheden langt mere kompleks, da vi har en række grupper der ikke kan/har mulighed for at producere, af den eller anden årsag (fattigdom, alder, sygdom osv). Alligevel formår vi, som helhed, at arbejde mere end nødvendigt ie producere mere end nødvendigt. Det fælles output er skævvredet, både i henhold til hvem der kan nyde og hvem der har muligheden for at yde.

Dette rejser så et spændende spørgsmål – hvis vi har nok, hvorfor for vi så hele tiden tudet ørerne fulde med et ønske, måske snarere krav, om forøgelse af produktionen, merværdi skabelsen skal effektiviseres og arbejdstiden ligeledes skal forøges? Er det selve konceptet ‘arbejde’ der skal redefineres eller er det værdiboblen der skal granskes? Måske noget helt tredje. Ja, jeg ved det ikke, men noget harmonerer ikke med den virkelighed jeg læser om og færdes i.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s